als door een adder gebeten


als door een adder gebeten 1.0

abrupt reagerend op een onverwacht onaangenaam voorval

Algemene voorbeelden


Toen Sieu, een zich laconiek voordoende Vietnamees, tijdens een klassikaal gesprek over vriendjes, vriendinnetjes, aan Murat vroeg "of hij niet nog een leuke zus had" reageerde deze als door een adder gebeten.

NRC,

Geconfronteerd met deze woorden reageert Rijsbergen als door een adder gebeten. "Onzin. Grote onzin. Het is de verdienste van iedereen, van spelers tot en met terreinknecht. Behalve van het bestuur. Die hebben nou niet bepaald meegewerkt", meent de coach.

NRC,

Bij Leefbaar Nederland stuiten vragen naar de geestesverwantschap met het Vlaams Blok op een duidelijk njet. "We houden ons nu bezig met de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen", klinkt het. "Met het Vlaams Blok hebben we niets te maken." Op alles wat riekt naar extreem-rechts reageert de partij als door een adder gebeten.

De Morgen,

Op die brief reageerde Jan als door een adder gebeten. Hoewel hij altijd de discussie zocht, kon hij er niet tegen wanneer hij tegenspraak kreeg. Zijn toon werd dan strak en sarcastisch, en hij had duidelijk grote moeite zijn agressie te verbergen.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,